Splňte si sen: Otevřete si vlastní food truck!
Mít pojízdné bistro je velkým snem nejednoho gurmána. Kromě toho, že takový food truck představuje vzrušující podnikatelské dobrodružství, s sebou ale přináší celou řadu povinností.
Food trucky vládnou světu. Tedy, skoro. Založit si vlastní pojízdný stánek je daleko levnější a rychlejší než otevření restaurace. Mezi hlavní výhody patří také jeho flexibilita – můžete měnit pole působnosti, navštěvovat různé festivaly či městské oslavy. Otevřít si vlastní pojízdnou "restauraci" s sebou ale přináší i spoustu pravidel, která je potřeba dodržovat.
Živnostenský list
Jako první byste měli mít založenou živnost v oboru hostinské činnosti. Tu je potřeba doložit předepsanou kvalifikací, což může být výuční list, maturita v oboru, vyšší odborné vzdělání, několikaletá praxe v oboru a další. Pokud byste nesplnili ani jednu podmínku, existuje ještě možnost jmenovat jinou osobu s touto kvalifikací, která bude zastávat roli odpovědného zástupce a za správné úkony v rámci podnikání zodpovídat.
Hygienická stanice
Před zahájením provozu je potřeba ohlásit činnost na hygienické stanici, která vám vydá povolení k provozování stravovacího stánku. Je potřeba splnit všechny hygienické požadavky (čistota, pravidelná dezinfekce ploch, optimální podmínky pro skladování potravin, přístup k pitné vodě, odpadový systém zajišťující bezpečnou likvidaci odpadků apod.).
Chce to mít plán
Ještě, než absolvujete byrokratické kolečko, dobře si sepište svůj podnikatelský plán. Ujasněte si dopředu základní otázky, od kterých se odpíchnete:
- co chcete ve food trucku vařit/prodávat
- jaký druh automobilu budete potřebovat
- jaké zařízení do vozu je potřeba pořídit (fritézy, mikrovlnky, grily, tašky na objednávky s sebou, případně krabičky na hamburgery a podobně)
- jak chcete podnik propagovat
Nepodceňte kvalitní potraviny a vybavení
Ačkoliv byrokracie může být zdlouhavá a náročná, to pravé kouzlení teprve přijde. Navrhnout si vlastní menu, připravovat delikátní pokrmy a stát se vyhlášeným stánkem široko daleko už máte ve své moci jen vy. Vyplatí se vždycky sázet na kvalitní suroviny i vybavení stánku, abyste si za svými pokrmy mohli stoprocentně stát.
TIP: Víte, co ještě budete do food trucku potřebovat? Jednorázové nádobí! Jednorázové misky, talíře, kelímky či příbory pořídíte výhodně na https://www.packandcare.cz.
komerční sdělení